Аутор Тема: Геополитика  (Прочитано 54530 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже PIRLINHO

 • Звездаш
 • **
 • Поруке: 361
 • Репутација: +74/-193
Одг: Геополитика
« Одговор #1000 послато: 17 Април 2018, 02:04:59 »
Duco

U ovom gardijanovom tekstu što je Milan postavio navodi se da su Saudijci ponudili Putinu opciju da gas neće ići gasovodom iz zaliva preko Sirije ako Rusija promeni stranu. Teško da bi Saudijci nudili nešto što Rusima neodgovara, tj. da su oduševljeni idejom da gas sa bliskog istoka dođe do Evrope.

Možda su i postigli nekakav dogovor i o gasu kad su se dogovorili o smanjivanju proizvodnje nafte. Tek posle dolazi blokada Katara od strane država zaliva gde Saudija vodi glavnu reč.

Ovaj članak može isti da napiše i za 2013. i za 2018. Tužno.

Inače, šta se dešava sa blokadom Katara? Za šta se oni tu optužuju i do kad to može da traje?
Da li se razmatra vojna opcija i koja je pozicija amerikanaca prema Kataru sad kad je Tilerson, koji je recimo bio na njihovoj strani, otišao?

Saudijska Arabija optuzuje Katar da podrzava terorizam  :поп: i da nece da prekinu odnose sa Iranom.
Sad da li ce doci do napada ne verujem. Ako se ne varam Turska tamo ima svoju bazu pa je to mozda razlog da ne dodje do invazije.
Taj tihi rat Saudije protiv Turske i Katara traje vec dugo. To je ustvari sukob dve verzije islama za prevlast u islamskom svetu.
Prvi je ovaj rigidni saudijski vehabizam a druga je ideologija muslimanske brace (politicki islamizam), nesto blaza verzija islama koja bi preko izbora da ostvari islamsku drzavu.
Sustina ovog sukoba je podrska Katara clanovima muslimanske brace koje Saudijci vide kao pretnju za svoj rezim.

Ван мреже Nislija86

 • Члан ФК
 • ****
 • Поруке: 1.106
 • Репутација: +815/-868
 • Олимпијакос !!!
Одг: Геополитика
« Одговор #1001 послато: 17 Април 2018, 07:53:48 »
Опет бих да похвалим писаније милана79 на овој теми,после оних- показали су ко је тата ајмо сви у нато- постова заиста прија кад неко каже нешто паметно и разборито.Нађох на интернету добар текст па да поделим са вама.

"THE SHOW
Ко је мислио да је ноћас у Сирији отпочео Трећи свјетски рат, вара се. Тај рат је отпочео много раније, толико раније да је боље рећи да и нема неки посебан датум почетка, већ да се природно наставио на Хладни рат, као што се је и Хладни продужетак оног Другог свјетског, а Други Првог.
Дакле, тај рат већ одавно траје и једино што се мијења су двије ствари:
1. средства која се у њему користе, и
2. стање на терену.

Пошто се ставка два - стање на терену - неповратно мијења, почев од 2000. године, гдје Русија и Кина упорно и постепено обнављају своју моћ (а уз њихову моћ у пакету иде и моћ њихових савезника), њихови непријатељи схватају да досадашња средства нису довољна за побједу, већ ће ствари, АКО СЕ ОВАКО НАСТАВЕ, довести до извесне руско-кинеске побједе, а њиховог пораза.
Због тога би непријатељ радо промијенио ставку један - средства која се користе у овом рату - и директно напао Русију, али то није у стању, јер би у том случају и сам био уништен.
Шта онда преостаје непријатељу?

Сјетимо се једне друге империје која је највише од свега подсјећала на ову модерну.
Њено становништво, супротно нечијим предрасудама, нису чинили префињени и високо образовани филозофи, него разуларена РУЉА која је тражила забаву у крви у прашини Колосеума.
А најомиљенија, најскупља и најсуровија забава империјалне руље био је гладијаторски show, спектакл оног времена; а сам крем тог спектакла био је - симулације битака између Римљана и "варвара".
Наравно, у тим симулацијама су Римљани увијек побјеђивали "варваре"...
То је био спектакл који је кретенизованој руљи био неопходан, да би, с једне стране, кроз тај вентил истекла њена напетост и потенцијална агресивност, а, с друге стране - да би била оучвана илузија руље да и даље живи "у непобједивој империји у самом центру свијета", што је био осјећај који је јединки из руље давао сурогат осјећању смисла у иначе промашеном и бесмисленом животу.
Спектакл је другим ријечима, био оруђе за постизање социјалног мира, чак и када је империја почела да пропада, а Рим, кроз реалне промјене СТАЊА НА ТЕРЕНУ, да трпи фактичке поразе.
Ови порази се дуго времена нису видјели у самом Риму који је још имао моћ да направи спектакл, али су на терену полако али сигурно мијењали реалност која је постојала иза те маске.

У ноћашњој агресији полудјеле Америчке Империје и њених подгузних мува, Француске и Британије, нема ничега другог до још једног спектакла.
"Сирија је кажњена а Русија је одступила" - о томе ће да тупе њихови медији, као и многи идиотизовани гласови код нас, а америчка руља, кретенизована својом потребом за спектаклом, доживјеће колективни оргазам који ће - као и свако изливање енергије - довести до њеног привременог СМИРИВАЊА.
Американци су нација кретена, руља која сједи у Колосеуму, жедна нових спектакуларних слика о непобједивости своје Империје, што је дрога која тој врсти зависности треба да би - као и свака друга дрога - надомјестила недостатак смисла.

Међутим, времена се ЈЕСУ неповратно промијенила.
Америка је некада могла све. Сада нешто може а нешто више не може.
Домен ствари које може - смањује се, а домен оних које не може се повећава.
Она и даље може да направи спектакл. Може да ПРИКАЖЕ ствари као свој тријумф. Као пораз Сирије. Као пораз Русије.

Али све те СЛИКЕ служе да би сакриле реалност да она више не може да изврши инвазију на Сирију и просто да сруши сиријску легалну власт, онако како је то учинила у агресији на Ирак 2003.

С друге стране, Русија 1999. није могла ништа. Године 2003. је могла да почне да обнавља себе, да би једног дана могла нешто.
Данас Русија може да промијени реално стање на терену - и она је то и учинила, и чини и даље. Сирија опстаје и опстаће.
Примијетисте ли како је спиновано оно што се тобоже тражи од Сирије?
Тражи се да "више не буде у стању да изврши хемијски напад", а раније је улог био много већи - да оде Асад...

Оно што Русија данас још увијек не може је - да створи show и да црно-бијело прикаже ствари као свој тријумф над Америком, на начин како то ради Америка и како то жели руља, које - како ћете сада видјети - има свуда, јер ће бити много одушевљених вјерника америчке идолатрије, али и оних квази-противника те идолатрије који ће одмах пасти у очајање због "слабости Русије", приказане у овом show-у.

Оно што је упадљиво је - да у Сирији нема разочарења Русијом.
Нема гласова руље, нећете их чути.
Стрпљење, трпљење спектакуларних удараца, док се тихо и иза сцене, позиција Сирије поправља.
Заборависмо ли да нема више терористчког џепа у Гути надомак Дамаска?

Неумољива реалност је да је Америка та која више НЕ МОЖЕ ДА ПРОМИЈЕНИ РЕАЛНО СТАЊЕ НА ТЕРЕНУ. А стање на терену се лагано и постепено, тихо и далеко од циркуских дворана и прашине америчког глобалног Колосеума, МИЈЕЊА НА СИРИЈСКУ И РУСКУ, А ТИМЕ И НА НАШУ КОРИСТ.

Е сад, зависи шта нам је битно. Стање на терену и реалност ИЛИ спектакл.
По томе ће се препознати да ли себи дајемо за право да будемо бољи познаваоци стања у Сирији од самих Сиријаца.
И по томе ће се видјети да ли смо и сами људи или најобичнија руља.

P. S.
Америка је нација са наркоманском зависношћу од спектакла који њу саму приказује као божанску, изузетну или већ не знам какву.
Наркоман - када је "high" - заиста себе види као да је на крову свијета, као да је бог богова, док се његово тијело у реалности распада а он УМИРЕ.
Његов циљ тада више није да се скине са дроге већ да вјечно буде "high". Ако не вјечно, а оно барем до смрти, која, за наркомане долази веома, веома брзо.
Ако желите да га спасите, да ли ћете му пружити нову дозу дроге?

ПРУЖИМО ИМ ТО.
Нека вјерују и даље да су богови.
Нека и даље буду "high" и нека то буду што дуже и што више.
Знамо куда ће их то одвести."

Ван мреже Ljuba 73

 • Пријатељ РСБ-а
 • Члан ФК
 • ****
 • Поруке: 3.331
 • Репутација: +6371/-2858
Одг: Геополитика
« Одговор #1002 послато: 17 Април 2018, 08:43:47 »
Zamalo da te iskopiram u Najbolje, a onda ipak vidim da je citat.
Svakako, odlican tekst.

Ван мреже duca015

 • Тамнопутовић
 • Члан ФК
 • ****
 • Поруке: 8.390
 • Репутација: +3252/-2141
 • Razmisljanja jednog obicnog srpskog vola!
Одг: Геополитика
« Одговор #1003 послато: 17 Април 2018, 10:14:56 »
Duco

U ovom gardijanovom tekstu što je Milan postavio navodi se da su Saudijci ponudili Putinu opciju da gas neće ići gasovodom iz zaliva preko Sirije ako Rusija promeni stranu. Teško da bi Saudijci nudili nešto što Rusima neodgovara, tj. da su oduševljeni idejom da gas sa bliskog istoka dođe do Evrope.
Odgovara... Pazi, imas razne varijante.

1. Varijanta da nema nikakvih gasnih linija
2. Varijanta da se gradi Nabuko, u ciji razvoj su usle Nemacka, Austrijska i Madjarska firma izmedju ostalih (Mol, OMV, RWE).
3. Varijanta da to radi neko drugi ko bi mogao jos vise sranja da uradi (recimo, Sel, ili Exxon), koje su finansijski i politicki daleko mocnije od ovih koje su trebale da grade Nabuko.
4. Da Iran gradi i finansira izgradnju iste.

I sad, ako su Saudijci ponudili da se ne gradi ni jedna, Rusima odgovara. Naravno da im odgovara jer nema mogucnosti za neravnopravan status na trzistu. Ali isto tako, Rusima odgovara i da Iran to uradi, jer opet, nema uslova da se stvori neravnopravni status na trzistu EU. Ali ako to rade evropske kompanije ili, jos gore, Americke, e onda postoji velika sansa da te kompanije izboksuju neki povlasceni status i ta varijanta Rusima nikako ne odgovara. Upravo o toj dinstikciji ja pricam.


Možda su i postigli nekakav dogovor i o gasu kad su se dogovorili o smanjivanju proizvodnje nafte. Tek posle dolazi blokada Katara od strane država zaliva gde Saudija vodi glavnu reč.
Precitznije, blokada Katara dolazi kada Katar menja curak i okrece se saradnji sa Iranom. Postavlja se pitanje a zasto to radi? Katar je dugogodisnji najblizi saveznik Saudijaca, drzava u kojoj je stacionirana najveca pomorska baza Amerikanaca u ovom regionu, pa opet menja curak... E pa, moze biti da su ispod zita dobili ifnormaciju od Rusa da Saudijci planiraju blokiranje izgradnje gasnih pravaca iz zaliva, sto je kontra interesa Katara. Nakon toga, Katar prestaje da finansira teroriste u Siriji, sklapa dogovor sa Iranom i drzi se po strani. Svi saveznici Saudijske Arabije momentalno uvode sankcije Kataru, ali su te sankcije u sustini neucinkovite, jer Iran kontrolise pomorske rute u toj zoni i SA nema sposobnost da izvrsi blokadu u potpunosti, dok SAD nema nameru da se direktno konfrotira zbog sopstvenih interesa, bar ne u ovom trenutku.

Ovaj članak može isti da napiše i za 2013. i za 2018. Tužno.

Inače, šta se dešava sa blokadom Katara? Za šta se oni tu optužuju i do kad to može da traje?
Da li se razmatra vojna opcija i koja je pozicija amerikanaca prema Kataru sad kad je Tilerson, koji je recimo bio na njihovoj strani, otišao?
Nista se ne desava. Fakticki, ta blokada je neucinkovita. Jedino gde deluje je tu da je ogranicena saradnja i putovanje u zemlje koje su organizovale blokadu. Medjutim, fan fact, i UEA i SA kupuju i dalje gas koji stize iz Katara putem Delfin gasne linije. Sto se kaze, "business as usual"...
Spekulisalo se da bi mogli blokadom da proizvedu probleme u Kataru, zbog problema u dostavi i prozivodnji hrane, ali su tu uskocili Iranci i fakticki ucinili blokadu u potpunosti neucinkovitom. Takodje, problem je mogla da da predstavlja i nemogucnost distribucije gasa preko LGN terminala, pre svega na trziste Kine, jer su glavni LGN terminali bili u UEA, medjutim, i tu su uskocili Iranci i u saradnji sa njima su i ovaj problem resili.

Blokada u praksi se pokazala u potpunosti kao propali pokusaj.

Inace, jos jedna jako interesantna prica se pojavila relativno skoro:
https://www.thepeninsulaqatar.com/article/03/04/2017/Mediterranean-gas-pipeline-could-be-built-by-2025

Culi ste verovatno , ili niste, da je relativno skoro, pronadjeno novo leziste prirodnog gasa u istocnom Mediteranu, i na to polje prava polazu Egipat, Izrael i Kipar. I tu imamo interesantnih situacija. Prvo je bilo politicko prepucavanje kome koliki deo tog polja pripada, a onda se pojavila i mogucnost da se gradi ova gore pomenuta gasna linija. To bi efektivno, prakticno, Egipat izbacilo iz igre i oni svakako nece biti srecni sa tim resenjem, ali nisu jedini. U toj prici interese ima i Turska, koja, smatra Kipar svojom teritorijom, ili bolje receno prcijom. A tu su svakako zainteresovani i Grci, te u svetlu toga i ove nove tenzije izmedju Grka i Turaka.

Evo i ovde malo vise detalja o celoj prici:
https://www.offshore-technology.com/features/timeline-game-changing-gas-discoveries-eastern-mediterranean/
« Последња измена: 17 Април 2018, 10:24:13 duca015 »

Ван мреже Вајти

 • Aдминистратор
 • *****
 • Поруке: 18.559
 • Репутација: +13056/-10545
 • Ипак се окреће...
Одг: Геополитика
« Одговор #1004 послато: 17 Април 2018, 10:41:25 »
Zamalo da te iskopiram u Najbolje, a onda ipak vidim da je citat.
Svakako, odlican tekst.

Daj, Ljubo, ne zajebavaj. Tekst je klasicna povrsna propaganda bez uporista u realnosti, "nas, Rusa i Kineza preko milijardu".

Prva od njih je da su Rusija i Kina nekakvi saveznici. Jedino sto ih trenutno spaja je zajednicka defanziva prema aktuelnom imperijalizmu Amerike, ali u perspektivi, dugorocno, oni ce iz mnogo razloga doci na suprotstavljene polozaje. Ako bismo zamislili mnogo slabiju Ameriku koja gleda u svoje dvoriste, Kina bi vec sad predstavljala ozbilju pretnju Rusiji kao narastajuca globalna sila. Kina je u perspektivi imperija, Rusija nije; Kini fali zivotni prostor, Rusija je u svom istocnom delu kao Grenland; Kini fale industrijske sirovine, Rusija ih ima na tom podrucju. Jedino sto Kinu sad zatvara je pomorska i vazdusna dominacija Amerike, ali i tu ce Kinezi neumitno morati da se isprse, pa zavrsice kako budu zavrsili.

Kroz tekst provejava veoma tacna i brutalna istina - da jaci tlaci. Imperije tlace. Samo sto se realnost zatamni propagandnim okvirom, pa ispada da je Amerika imperija zato sto tlaci, a ne da tlaci zato sto je imperija. Sto bi rekao nas predsednik, po prvi put u istoriji gledamo da najmocnija vojna sila ide okolo i bije i porobljava, nevidjeno. Rusima se to nikad ne bi desilo, osim sto im se desavalo da u toku Hladnog rata po svetu vode proksi ratove gde je poginulo ko zna koliko ljudi.

На мрежи Милан

 • Члан клуба, Пријатељ КК
 • Пријатељ РСБ-а
 • ****
 • Поруке: 269
 • Репутација: +240/-189
 • Љубав си ми једина!
Одг: Геополитика
« Одговор #1005 послато: 17 Април 2018, 11:04:05 »
Вајти, ако би, као што кажеш, Америка престала да буде глобална сила, онда ће доћи до потпуне прерасподеле карата.  Европа би, вероватно, постала савезник Русије, питање је на шта ће личити Индија у том тренутку, ко ће контролистати БИ... Нека нова савезништва би могла да обуздају Кину.

Ван мреже Вајти

 • Aдминистратор
 • *****
 • Поруке: 18.559
 • Репутација: +13056/-10545
 • Ипак се окреће...
Одг: Геополитика
« Одговор #1006 послато: 17 Април 2018, 11:23:34 »
Taj scenario sam iskoristio kao zamisljen da ilustrujem da Rusija i Kina nisu nikakvi prirodni saveznici, vec se drze zajedno silom neprilika. Imperije propadaju iznutra i u Americi se desava svasta sto pokazuje napukline, ali oni su i dalje jedina globalna supersila i to ce ostati u dogledno vreme. Evropa, nazalost, nije jedinstven entitet i deformacija i dekonstrukcija EU koja se desava ce naposletku i nama potpisati smrtnu presudu, pa ce nas svi redom ekonomski i demografski razvlaciti kao hijene dok ne ostanu samo kosti.

Ван мреже duca015

 • Тамнопутовић
 • Члан ФК
 • ****
 • Поруке: 8.390
 • Репутација: +3252/-2141
 • Razmisljanja jednog obicnog srpskog vola!
Одг: Геополитика
« Одговор #1007 послато: 17 Април 2018, 11:32:06 »
Taj scenario sam iskoristio kao zamisljen da ilustrujem da Rusija i Kina nisu nikakvi prirodni saveznici, vec se drze zajedno silom neprilika. Imperije propadaju iznutra i u Americi se desava svasta sto pokazuje napukline, ali oni su i dalje jedina globalna supersila i to ce ostati u dogledno vreme. Evropa, nazalost, nije jedinstven entitet i deformacija i dekonstrukcija EU koja se desava ce naposletku i nama potpisati smrtnu presudu, pa ce nas svi redom ekonomski i demografski razvlaciti kao hijene dok ne ostanu samo kosti.
Apropo te price:
https://www.logicno.com/ekonomija/analiza-kamo-srlja-hrvatska-u-financijskoj-ekonomiji-se-euro-raspao-jos-2010-godine.html
Jeste ova analiza uradjena sa osvrtom na neke komentare iz Hrvatske, ali je jako dobra analiza o tome sta u buducnsoti moze da bude od EU.

Elem, sto se tice nas, ko to zna sta ce na kraju biti i kako ce se razvijati dalje. Strategija da imas interese i Nemacke i Rusije i Kine na svojoj teritoriji u vidu nemackih, ruskih i kineskih kompanija svakako nece da odmogne u daljem razvoju situacije. Te drzave ce svakako i dalje da stite svoje interese. Sa jedne strane, nasa drzava ce trpeti pritiske od istih da obezbedi povoljnije uslove za privredjivanje istim, ali isto tako, i te drzavec ce imati interes da obezbede stabilnost u Srbiji zarad svojih interesa.

Nije idealna situacija, ali u ovom trenutku je verovatno najbolja moguca strategija. U tom nekom smisliu smo se kladili na prave "konje".

На мрежи Милан

 • Члан клуба, Пријатељ КК
 • Пријатељ РСБ-а
 • ****
 • Поруке: 269
 • Репутација: +240/-189
 • Љубав си ми једина!
Одг: Геополитика
« Одговор #1008 послато: 17 Април 2018, 11:33:07 »
Да, да, разумем те скроз. Једино што нисам сигуран да "природни савезници" уопште постоје, а ако постоје - колико то савезништво може бити јако.

Ван мреже Red Warrior

 • Ičigo
 • Пријатељ РСБ-а
 • ****
 • Поруке: 7.062
 • Репутација: +2315/-4776
 • ....stavio svog ratnika u njenu ikebanu

Ван мреже neverforgetbari

 • Звезда му је све
 • ****
 • Поруке: 1.053
 • Репутација: +660/-255
Одг: Геополитика
« Одговор #1010 послато: 17 Април 2018, 15:31:53 »
Kako Amerika opravdava svoju bazu na jordanskoj granici u borbi protiv ISILa kada je oko citave enklave teritorija koju drzi SAA?  :D

Bas sam malo citao o tome. Opravdanja su smehotresna ali bombarduju svakoga ko joj prilazi na blize od 55km.  :D

Sve stoji, diplomatija, bilateralni odnosi - ali zar nije pametnije otvoreno reci da imaju interes u regiji pre nego da ovako otvoreno lazu? Jel spominje to neko u zapadnim medijima?

Ван мреже Sledge_Hammer

 • Др Трепанатор
 • Пријатељ РСБ-а
 • ****
 • Поруке: 4.612
 • Репутација: +2275/-1100
 • Dočekao Godoa!
Одг: Геополитика
« Одговор #1011 послато: 17 Април 2018, 16:20:01 »
Koja baza, baci neki link.

Ван мреже neverforgetbari

 • Звезда му је све
 • ****
 • Поруке: 1.053
 • Репутација: +660/-255
Одг: Геополитика
« Одговор #1012 послато: 17 Април 2018, 16:27:09 »

На мрежи Nameless

 • Звезда му је све
 • ****
 • Поруке: 3.431
 • Репутација: +759/-424
Одг: Геополитика
« Одговор #1013 послато: 17 Април 2018, 17:26:49 »
https://rs.sputniknews.com/svet/201804171115305757-Ruski-vojnici-hemijsko-skladiste-Duma/
Цитат
„Пронађене супстанце, као што су тиодихликол, дијетаноламин, неопходне су за добијање сумпорастог и азотастог иперита. У складишту је пронађен и балон с хлором, исти као онај који су терористи користили за режирање високотиражне лажне приче“, наведено је у саопштењу.
Цитат
Телевизијски канал је навео да је складиште направљено у подруму стамбене зграде. Према речима стручњака јединица за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Александра Родионова, лабораторију су користиле терористичке организације које су под контролом држале овај град.

Ван мреже kiki

 • Osnivač RSB-a Члан клуба
 • Administrator
 • *****
 • Поруке: 2.293
 • Репутација: +1370/-342
 • 20 минута пешке од Маракане
Одг: Геополитика
« Одговор #1014 послато: 17 Април 2018, 19:05:21 »
Ne postoje prirodni saveznici, sve je stvar interesa. Recimo, na granici Rusije i Kine, u Sibirima, već godinama se planski naseljavaju Kinezi sa druge strane granice (oni koji već žive sa ove kineske strane, samo pređu). Naravno, sve je to nelegalno, ali ko će iskontrolisati onoliku površinu. Potrajaće to decenijama, možda i po koji vek, ali Kinezi se vode onom "čije je stado, njegovo je brdo". Zajebani su Kinezi igrači, strpljivi, naučili su kroz milenijume postojanja sopstvene civilizacije.

На мрежи milan79

 • Члан клуба
 • Пријатељ РСБ-а
 • ****
 • Поруке: 10.279
 • Репутација: +3593/-2527
Одг: Геополитика
« Одговор #1015 послато: 17 Април 2018, 19:36:57 »
Nisam baš siguran da je to trend koji ima neke veće razmjere. Jednostavno, trenutno je puno više posla po višim cijenama u Kini nego u Rusiji.

A pogotovo mi je teško povjerovati da bi naseljvali Sibir u trenutku kada još uvijek imaju ogromne rastove gospodarstva od 6,7 %, skoro pa nikakvu nezaposlenost i potrebu za ljudima.


Ван мреже kiki

 • Osnivač RSB-a Члан клуба
 • Administrator
 • *****
 • Поруке: 2.293
 • Репутација: +1370/-342
 • 20 минута пешке од Маракане
Одг: Геополитика
« Одговор #1016 послато: 17 Април 2018, 21:02:27 »
To je zato što mi nismo navikli da razmišljamo decenijama, a kamoli vek (dva, tri) unapred. I naravno da ovo nije neka invazija, ali tiha voda breg roni. I dobro, možda ta granica između Kine i Rusije nije Sibir (onako, deluje malo južnije :mrgreen: ), ali se prostor zauzima. Recimo, meni tako nešto nikada ne bi palo na pamet, ali sam čitala (ima nekoliko godina sigurno) da se to uveliko dešava. Toliko sam se frapirala da mi je podatak ostao urezan u pamćenje. 

На мрежи milan79

 • Члан клуба
 • Пријатељ РСБ-а
 • ****
 • Поруке: 10.279
 • Репутација: +3593/-2527
Одг: Геополитика
« Одговор #1017 послато: 17 Април 2018, 21:22:00 »
Trebalo bi defnirati uveliko. Zadnje što je bila nekakva afera je dano na korištenje nekih 300 hiljada hektara koje je trebalo da uzmu u koncesiju od Rusije. I to je sama država dala Kinezima. Pobunili se neki poput Žirinovskog, ali lokalci su bili apsolutno za. NA tih 300 hiljada hektara je radilo nekoliko hiljada Kineza, i mislim da bi im Putin svima lično dao kuća i imanja da izraze želju za ostankom.

Tamo ima puno pograničnih područja koja su napravili slobodne zone između Kineskih i Ruskih gradova da opstanu ta područja

Jednostavno ne mogu da zamislim nekog stanovnika Altaya da dođe tamo sa one granice Mongolije, Kine, Kazahstana i Rusije, svojo kući i familij kaže bježimo iz ovih monsunskih područja i idemo pravac Sibir. Pored Pekinga i ostalih gradova koji prosto vape za radnom snagom.

Realno, problem prenaseljenosti, a pogotovo Kine se odnosi na gradove i današnji problem je što je 75% stanovništva smešteno na manje od nekoliko procenata prostora. I tu će doći u narednim decenijama do najvećih promjena. Ali nisam baš siguran da će to privući ljude u prostore koji su prazni oduvijek.

 

Ван мреже kiki

 • Osnivač RSB-a Члан клуба
 • Administrator
 • *****
 • Поруке: 2.293
 • Репутација: +1370/-342
 • 20 минута пешке од Маракане
Одг: Геополитика
« Одговор #1018 послато: 17 Април 2018, 23:08:42 »
Nisam ja shvatila da se ljudi tamo naseljavaju svoljevoljno, više da je to državna strategija :mrgreen:. Davno sam čitala taj tekst i prema njemu to nije baš bio dogovor dve zemlje. E sad, naravno, moguće je i da se autor izlupao i da nije znao za dogovor/koncesiju, a možda je samo prepisao neki tekst iz desničarskih izvora.

На мрежи milan79

 • Члан клуба
 • Пријатељ РСБ-а
 • ****
 • Поруке: 10.279
 • Репутација: +3593/-2527
Одг: Геополитика
« Одговор #1019 послато: 17 Април 2018, 23:45:26 »
Nis Kinezi bas toliko zaslepljeni izvrsavanjem svega sto im se kaze. Imaju finu istoriju mlataranja vlasti i naroda

Danas zanimljiv tweet na spectator indexu

The Spectator Index
@spectatorindex

Percentage of population killed in World War I:

Serbia: 16.7%
Ottoman Empire: 13.6%
Romania: 7.7%
France: 4.3%
Austria-Hungary: 3.5%
Bulgaria: 3.4%
Germany: 3.4%
Greece: 3.2%
Italy: 2.9%
Britain: 1.9%
Russia: 1.7%
Portugal: 1.5%
Australia: 1.2%
US: 0.1%