Ovako..prvo da pohvalim rad marketinga kluba, smatram da je to jedini deo kluba, uz strucni stab, koji je na nivou Crvene zvezde.
Ajde i ja da dam nekoliko predloga…
Prvi se odnosi na ovo sto je neko gore spomenuo- album za slicice. Iskreno, mislim da to ne bi dobro proslo. Ajde prvo da kazemo da usled troskova stampe, dostave… jedan paket slicica bi kostao najmanje 40 dinara, sto je za danasnji standard mnogo. I da se ne lazemo, ciljna populacija takve publikacije navija za Mancester Junajted ili Barsu. Naravno, zadatak marketinga je bas usmeravanje takvih na jednu jedinu, ali ne mislim da bi ovo bio dobar nacin (o tome cu kasnije). Nesto slicno tome ipak treba odraditi, a to je neka vrsta publikacije za ovu sezonu, koja bi se izdala odmah po zavrsetku prelaznog roka. Konkretno mislim na list, cija bi svaka stranica bila posvecena jednom igracu uz njegove slike, karijeru, statistiku… zatim raspored za sezonu, slike dresova, stadion, strucni stab… dakle moze se lepo skockati, na 50tak kvalitetno stampanih strana, i distribuirati na kioske, gde bi se to prodavalo po ceni od npr 200 dinara. Cenim da bi to bio uspeh. Nesto slicno sam ja vec pokrenuo u virtualnom obliku za ovaj sajt, i to je manje vise gotovo samo se ceka kraj prelaznog roka, pa ako neko hoce da vidi konkretnije na sta mislim, moze na pm da se obrati…
Kad sam vec dotakao temu distribucije po kioscima, smatram da bi mogla malo da se pokrene saradnja sa odredjenim knjizarama, kako bi se odredjene stvari koje se publikuju i prodaju samo u muzeju priblizile, pre svega, ljudima iz unutrasnjosti. Verujem da bi mnogi hteli da kupe monografiju iz Barija npr, ali im sa putom do Beograda cena knjige ispadne dupla.
Isto tako, na pamet mi je pala ideja za stvaranje knjige o velikim utakmicama Zvezde, ali iz navijackog ugla. Bas onako kako pisu gosn Ljuba, nyc i ostali u temi o istoriji. Ne mislim na navijacke price, tipa gostujuci navijaci su imali te i te zastave i slicno, nego bas na ovako prenesene licne dozivaljaje odredjene utakmice. Knjiga bi imala pricu o 91 utakmici, i jelte zavrsavala bi se dozivljajima najsvetlijih trenutaka nase istorije- Barijem i Tokijom.
Ako neko iz marketinga jelte cita ovo, evo linka ta primer na kakve sam price mislio:
http://www.redstarbelgrade.info/forum/index.php/topic,14.msg36708.html#msg36708Dalje, jedna veoma vazna stvar za mene je zvanicni casopis naseg kluba. To je Zvezdina revija. Iskreno, nisam je kupio odavno, a i ne znam gde bi mogao da je nadjem. Sve u svemu, tom listu treba veliko modernizovanje, i daleko ozbiljnija distribucija po zemlji. Casopis ‘Zvezda Srbija’ je dobar reper. Distribucija je odlicna, moze se naci na maltene svakom kiosku. Medjutim, to nije zvanicni casopis naseg kluba i meni odmah to nije taj filing. A tome i dodamo odredjenu dozu kompleksasluka i katastrofalnih 5 poslednjih stranica, gde se pise o novom smesnom klipu na youtubeu ili srpskom Dzejms Bondu.. To su gluposti, ko hoce da cita o tome kupice CKM a ne Zvezdin casopis. Time se ne privlaci nijedan kupac, a boga mi, odbijaju se mnogi. Inace, znam da ovaj casopis nije pod nasim urednistvom (nema veze sa marketingom), nego samo kazem.

Dakle obavezno, jedan pravi zvanicni casopis, dostojan Zvezde! Ok je da izlazi jednom mesecno, ali sa makar jedno 60 stranica. Reviju i ZS pregazim uz jutarnju kafu.
Neko je gore spomenuo brend igraca. Mislim da to i nije bas put kojim treba ici. Realno, mi nemamo Rajan Gigsa, Maldinija ni Totija. Igraci kod nas posle jedne sezone postaju dostupni na trzistu. Najbolji primer je Kaludjerovic. AK 99 majica je napravljena u januaru, a vec u junu je on bio veoma blizu da ode iz kluba. Ok je da se odradi neka majcica, npr za 2 igraca po sezoni tipa AK 99 (samo daleko ozbiljnije od ovog dizajna trenutno) ili Evandro El Maestro, i slicne zajebancije.
Pala mi je napamet jedna interesantna akcija dok sam kucao sve ovo, mada nisam bas siguran koliko je izvodljivo. Dakle, tokom cele sezone se salje neki kod sa karte sa utakmica na 2344 naprimer i tako se pomaze klubu. Na kraju sezone, izvlaci se iz bubnja broj i pobednik ima cast da trenira jednom sa nasim prvotimcima. Znaci to sve kada prodje poslednja utakmica u prvenstvu, gde vise nema nekog pritiska, cisto malo seva da se odigra sa nasim momcima. Verujem da bi to bilo ostvarenje sna mnogim momcima (a i devojkama). Realno svi smo mi sanjali da igramo za jednu jedinu, a ovako bi makar na 15 minuta mogli da se osetimo delom tima.
Sve ovo gore sto sam naveo smatram vaznim delom marketinga, ali ipak ne i njegovim primarnim ciljem. Njegov primarni cilj je sirenje zvezdastva i privlacenje novih Zvezdasa na stadion. Za to su po meni najbolje, posete prvotimaca skolama po celoj Srbiji, gde bi se druzili sa decom, objasnjavali roditeljima da stadion nije bauk, i da se tamo nista strasno ne desava. Bas naprotiv.
A kad sam se vec dotakao teme unutrasnjosti, imam i tu jedan predlog, cija je izvodljivost upitna. Dakle, u saradnji sa lastom npr, iz svakog kraja Srbije bi isli autobusi koji voze na Marakanu (i naravno vracaju kuci). Npr iz Vranja krece autobus, koji staje u Leskovcu, Nisu, Aleksincu.. Cena karte bi bila minimalna, cisto da se plate Lasti troskovi, mada bi i oni kroz ovo imali reklamu u medijima, tako da… Zivimo u siromasnoj drzavi. Coveku iz Vranja nije problem da ceo dan posveti Zvezdi, i utrosi ga na nju. Njemu je problem to sto mu treba 2000 da dodje i da se vrati kuci (a tamo je prosecna plata jako mala, uz ogromnu nezaposlenost), a uz to kada se zavrsi utakmica u 20 u nedelju on i nema kako vise da se vrati kuci, tako da postaje neizvodljivo prisustvovati utakmici. Te probleme bi resili ovakvi autobusi, i verujem da bi ovakve akcije konacno napunile i ostale tribine Marakane. Zvezda se voli mnogo vise nego sto pokazuje poluprazan stadion, i to se mora iskoristiti!
Za kraj, samo jedna mala kritika- kada se pokrene akcija, ona se mora dovesti do kraja. Sta je bilo sa pobednicima onog dizajniranja dukseva? Zasto su se kasnije slali takvi radovi za salove, i nista dalje nije objavljeno o tome? Pored toga, pokrenuto je mnogo slicnih ‘sitnih’ akcija, sto naravno podrzavam, ali eto smatram da se ponekad malo i zanemari nesto sto je pokrenuto, i izgleda da je pokrenuto cisto tako radi reda.
Toliko od mene, za sad